Pazartesi, Aralık 03, 2007

qgoldengrid ya da altın oran

pardus gezegeninde gezinirken geliştiricilerden faik uygurun yazdığı şu yazı dikkatimi çekti. faik bey altın oran hakkında küçük bir araştırma yapmış ve bu oranı, tasarım kaygısıyla kullanmak için, bir de program bulmuş(garip bi cümle, ama anlamına bakın sız :)). ancak program ücretli olduğundan (yaşasın özgür ve açık kaynaklı yazılım) demosunda çerçeveler geçirgen olmuyor ve tasarım için kullanamıyorsunuz. ama faik bey boş durmuyor ve kendine bir program yazıyor. ismi qgoldengrid. gerçi daha genç bir program olsa da temel işlevini yerine getirdiğini de ekliyor faik bey. tahmin edebileceğiniz gibi çerçeveler yarı geçirgen ve tasarım için rahatlıkla kullanılabiliyor.

programı derlemek için öncelikle (pardusçular için) pisiden qt4 yüklemelisiniz. sonra şuradan indirdiğiniz arşivi istediğiniz bir yere açın. açtığınız dizinde f4 e basın ve yeni bir konsol açın.

$ qmake-qt4
$ make
$ sudo make install

root şifrenizi girin ve programınız hazır. programı konsoldan değer vererek çalıştırmanız gerekiyor. mesela qoldengrid 900 6 değerlerini vererek kullanabilirsiniz. çerçeveler yarı geçirgen olduğu için kırmızı ızgaralardan tutup taşımanız gerek. kırmızı ızgaralara sağ tıkladığınızda tasarım ihtiyacınıza uygun olan ızgara çeşidini seçebilirsiniz.

yaşasın özgür yazılım.....

Hiç yorum yok: